3D tulostaminen on nykypäivää

3D-tulostaminen on vallannut maailman nopeasti, koska se sisältää monia ennennäkemättömiä piirteitä, jotka helpottavat sekä arjen askareita, että monien teollisuuden alojen toimintaa. Sen monipuolisuutta lisää kyky käyttää erilaisia materiaaleja tulostettavissa kohteissa, esimerkiksi lasia, muovia, keraamia, tai jopa metallia. Tulostin sulattaa, tai liuottaa, materiaalin nesteeseen ja lopputulos muodostuu suihkutuksen muodostamista useista kerroksista. 3D-tulostaminen on mahdollistanut visuaalisen mallin tekemisen konkreettiseksi esineeksi, ilman suurta tuotantotilaa tai isoja kustannuksia.

Koska tulostimien kehittäminen on muuttunut entistä edullisemmiksi, voivat myös pienemmät yritykset ja jopa yksityiset taloudet hyötyä 3D-tulostimista. Tulevaisuudessa odotetaankin että naita voidaan nähdä yhtä useissa talouksissa, kuin perinteisiäkin tulostimia. Suomessa näitä löytyy jo useista kunnan kirjastoista, joissa omalla kustannuksellaan voi tulostaa haluttuja 3D-esineitä.

3D printingAlkuun 3D-tulostimia käytettiin lähinnä pikamallien tekemiseen esimerkiksi tuotemuotoilu-, arkkitehtuuri- ja konesuunnittelun aloilla. Kun tulostinten tekniikka on lähtenyt kehittymään, ja yhä useampaa materiaalia voidaan käyttää tulosteessa, on voitu myös tuottaa valmiita kappaleita suoraan tulostamalla. Naista ovat esimerkkeinä hammastekniikan, koruteollisuuden ja veistostaiteen alat, jotka ovat hyötyneet suuresti kolmiulotteisesta tulostuksesta. Enää ei tarvita suuria tehtaita ja tuotantoketjuja, kun muutamalla laitteella voidaan saada sama aikaan.

Uusimpana kehityksenä on voitu myös tulostaa elävää kudosta ja tämä läpimurto voi mahdollistaa täysin uudenlaisia hyötyjä lääketieteen saralle ja esimerkiksi ruokateollisuuteen. Arjessa tulostimet tuovat muutosta esimerkiksi siihen, että halutut tuotteet voidaan tulostaa ilman niiden ostamista, jos vain suunnittelutaito riittää.

Yksi erilaista ja jopa yllättävistä 3D-tulostamisen käyttötavoista on sen hyödyntäminen laihdutuksessa. Nykyään myydään skannereita, joilla voi skannata esimerkiksi oman kehonsa ja tulostaa sen pienoiskoossa. Esimerkiksi laihduttamisen alussa koko kehon voi skannata ohjelmaan ja lopputuloksen voi laittaa kaapin nurkkaan odottamaan seuraavaa tarkastusta. Viikoittain, tai jopa päivittäin, voi tehdä uuden skannauksen, jolloin konkreettisia muutoksia voi tarkastella aikaisempaan tulosteeseen verrattuna. Näin laihduttajan motivaatio on helppo pitää yllä, koska pienimmätkin muutokset on helposti havaittavissa. Tämä puolestaan innostaa etsimään yhä tehokkaampia ohjeita laihdutukset, jolloin myös tulokset näkyvät enemmän seuraavassa tulosteessa. Positiivinen noidankehä on luotu ja teknologia on jälleen todistanut hyötynsä.