Rakentamisessa käytettävät imurit

Rakentamisessa täytyy ottaa huomioon myös rakennusmaan puhtaanapito ja siivoaminen. Rakennussiivouksella tarkoitetaan lähinnä rakentamisen aikana tapahtuvaa siivousta ja myös rakennuksen valmistumisen jälkeistä loppusiivousta, joka on kaksivaiheinen.

Rakentamisen aikana tapahtuvaa siivousta on tapahduttava koko ajan, aina rakentamisen alkamisesta loppusiivoukseen asti. Tähän kuuluu esimerkiksi karkean lian poistaminen, rakennusjätteen poistaminen ja hienojakoisen lian ja pölyn poistaminen. Tässä täytyy käyttää kuivamenetelmiä, jotta rakennustyömaata suojataan.

Loppusiivous aloitetaan poistamalla valmiin rakennuksen lattia- ja tasosuojat, sekä puhdistamalla ne mahdollisesta liasta ja pölystä. Talla estetään pölyn pääseminen ilmanvaihtolaitteistoon kun niiden toimintakokeet suoritetaan. Toisen vaiheen aikana poistetaan myös pöly, joka on laskeutunut. Samalla kaikki tarhat siivotaan ja lattiamateriaaleihin asetetaan tarvittavat suojat. Koska pöly leviää helposti myös hengityselimiin, on hyvä käyttää henkilökohtaisia suojaimia.

vacuum cleanersSiivouksen avulla rakennuksen polypitoisuus saadaan pidettyä mahdollisimman matalana, eikä sitä päästetä leviämään muualle. Samalla mahdolliset terveyshaitat vähenevät, eikä laitevikoja pääse tulemaan niin helposti. Puhtaassa ympäristössä on myös mukavampi työskennellä ja se saastaa kuluja kummasti.

Tarvittaessa siivous tulee suorittaa rakentamisen aikana jopa päivittäin. Siivouksen laatua on myös tarkkailtava ja siinä on käytettävä asianmukaisia välineitä. Näihin kuuluvat esimerkiksi yksinkertainen lasta, teollisuusimuri, josta löytyy vaatimukset täyttävä suodatin, tai vaihtoehtoisesti keskuspölynimuri ja imevä lakaisukone, josta löytyy sekä suodattimet, että imusiivekkeet.

Kun rakentaminen on kesken, käytetään kuivamenetelmiä ja jätteiden keraaminen hoidetaan lastalla tai lapiolla. Jäteaines tulee sijoittaa jäteastioihin tai sakkeihin, jotka siirretään, mahdollisimman vahan pölyttäen, kierrätyspisteeseen. Imurin tarkoitus on poistaa hienojakoinen lika ja mita pidempään siivousta tehdään yhtämittaisesti, sen paremmin tulos näkyy ilman ja alueen puhtaudessa. Keskuspölynimuri on hyvä apuväline erityisesti rakennuksissa, joissa on useampia kerroksia.

Mikäli tämä ei ole mahdollista voidaan käyttää rakennussiivoamiseen tarkoitettua teollisuusimuria joka omaa tarpeeksi tehokkaan suodattimen. Hyväksyttävä suodatin on esimerkiksi HEPA H13 suodatin tai erillinen karkeasuodatin, ja tietenkin suodattimen kunnon on oltava kohdallaan. Tehotonta tai rikkonaista suodatinta ei tule käyttää, sillä tämä levittää pölyn rakennukseen vieläkin tehokkaammin. Käytännön syistä suodatin täytyy olla helposti puhdistettavissa ja imurin huolto on oltava vaivatonta.

Loppusiivouksen toisessa vaiheessa voidaan apuna käyttää myös lattianhoitokonetta ja yhdistelmäkonetta.