Tulostamiseen käytettävät musteet

Muste on ollut yhteiskunnassa tärkeä väline, sitä on käytetty tatuoinneissa, painotuotteissa, kynissä ja tietenkin tulostimissa. Vaikka musteiden käyttö onkin vähentynyt huomattavasti, on niillä vieläkin merkittävä roolinsa. Musteita on kuitenkin monia erilaisia ja joskus eroja voi olla vaikea huomata.

Musteita on markkinoilla runsaasti ja erot voivat olla hyvin pieniä eri musteiden välillä, mutta pääperiaatteessa niitä on vain kahta erilaista, kuivamustetta ja pigmenttimustetta.

Mitä on pigmenttimuste

Pigmentti muste on tiivistetysti vedenkestävää mustetta, joka kiinnittyy paperille heti, eikä lähde valumaan. Tätä on käytetty myös amatööritatuoijien keskuudessa ja se on maailman vanhimpia mustelaatuja. Vaikka se vastustaakin vettä tehokkaasti, sillä on joitain huonoja puolia. Ensinnäkin pigmenttimusteella on vaikeampi tuottaa laadukasta printattua kuvaa tai kirjoitusta, koska väri i liukene kunnolla veteen. Se on myös hyvin kallista, eikä tarjoa samanlaista värimaailmaa, tai kirkkautta, kuin muun tyyppiset musteet.

Mitä on kuivamuste?

Inks used in printingKuivamuste on toinen mustetyyppi ja sitä löytyy usein geelimuste kynistä ja muista mustekynistä. Vaikka kuivamuste on ollut olemassa lähes yhtä kauan kuin pigmenttimustekin, sillä on muutamia eroja ja etuja. Keskustelu siitä mikä musteista on paras, on lähes yhtä kiivasta kuin keskustelu siitä, kumpi on parempi, mustetulostin vai lasertulostin. Kuivamuste ei ole yhtä pysyvää kuin pigmenttimuste ja se sotkee helpommin, erityisesti altistettuna vedelle. Se myös haalistuu ajan saatossa. Se on kuitenkin pigmenttimustetta edullisempaa ja siitä voidaan tehdä kirkkaampia värejä.

Entä printtimuste?

Usein uskotaan että tulostimissa käytetään jotain erityyppistä mustetta, mutta jopa tulostimien mustepaketit on jaettu pigmenttimusteen ja kuivamusteen mukaan. Riippuen tulostimen merkistä ja mallista, sen haltija voi ostaa siihen kumpaa tahansa.

Nykyään on tarjolla huima määrä erilaisia vivahde – eroja tarjoavia mustepakkauksia, mutta ne tipahtavat aina jompaankumpaan yllä mainituista kategorioista. Uutuutena on myös mahdollisuus hankkia ympäristöystävällisiä musteita ja osassa on jopa yhdistetty kuivamustetta ja pigmenttimustetta.

Musteet ovat kuitenkin jäämässä vähitellen vieläkin vähemmälle käytölle, teknologian kehittyessä. Laser tulostimet ovat vieneet jo suuren osan mustetulostimien käyttäjistä, ja esimerkiksi uuden 3D tulostuksen yleistyessä musteelle jaa vieläkin vähemmän tilaa markkinoilla.